Tutkimusten mukaan allerginen nuha vaikuttaa unenlaatuun ja keskittymiskykyyn. Se lisää poissaolojen määrää työstä ja koulusta, vähentää sosiaalista aktiivisuutta ja haittaa oppimista. Allergisen nuhan joka vuotiset oireet ovat monelle niin tuttuja, että niitä pidetään luonnollisena osana arkea. Allergisesta nuhasta on tullut normaali olotila. Oireita siedetään, koska niihin on totuttu. Oireita siedetään, vaikka elämänlaatu kärsii. Sietämisen sijaan kannattaisi siedättää, sillä siten allergiasta voi päästä eroon lopullisesti.

Yli miljoonaa suomalaista otteessaan pitävä allerginen nuha on yksi Suomen yleisimmistä allergioista. Kiinnostavaa on, että Suomen kärkikaartiin kuuluvan allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirran mukaan näistä miljoonasta jopa 200 000 aikuista hyötyisi allergian siedättämisestä, mutta silti vain muutama tuhat suomalainen hakeutuu vuositasolla siedätyshoitoon. Tämä on merkittävästi Suomen käypä hoito -suositusta ja muita Pohjoismaita vähemmän.

Käypä hoito -suositukset allergian siedättämisen osalta päivitettiin vuonna 2019 tukemaan Kansallisen allergiaohjelman (2008-2018) tavoitetta lisätä väestön sietokykyä allergeeneille. Sen mukaan allergisen nuhan siedättämistä tulisi harkita kaikilla niillä potilailla, joilla oireenmukainen hoito ei riitä pitämään allergista nuhaa kurissa. Tutkimusten mukaan näitä potilaita on jopa 60 % kaikista allergista nuhaa potevista.

Miten siedätys tapahtuu?

Allergiaa siedätetään totuttamalla elimistö vähitellen pienissä määrin allergeenille, joka oireita aiheuttaa. Näin immuunijärjestelmän sietokyky allergeeniin kasvaa, ja oireet vähitellen loppuvat. Siedätyshoito pureutuu siis allergian aiheuttajaan oireiden taltuttamisen sijaan, ja siksi vaikutus kestää yleensä loppuelämän.

Allergisen nuhan siedättäminen toteutetaan pistos-, kielenalus- tai tablettihoitona. Hoito kestää kokonaisuudessaan kolme vuotta, mutta allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirran mukaan hyödyt ovat useimmiten havaittavissa jo ensimmäisen vuoden aikana. Tablettihoitojen yleistyminen tekee siedätyshoidosta entistäkin helpompaa, sillä sen seurauksena lääkärikäynnit vähenevät.

Allergisen nuhan siedätyshoito aloitetaan syksyisin, jolloin hoidon hyödyt ovat yleensä selkeästi havaittavissa jo seuraavana keväänä. Mikäli oireilet allergisesta nuhasta itsehoidosta huolimatta, ota yhteys terveyskeskuslääkäriin ja aloita keskustelu siedätyksen mahdollisuudesta.

Allergiatesti www.siitepolytieto.fi