Jäykkäkouristusrokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan. Lapset saavat jäykkäkouristusrokotteen neuvolassa ja koulussa. Aikuisiässä tehoste tulisi ottaa 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Yli 65-vuotiaiden tulisi vahvistaa rokotesuojaansa aina 10 vuoden välein. Jäykkäkouristusrokotteen saa maksutta terveyskeskuksesta. 

”Ikääntyneet tai influenssan riskiryhmiin ja heidän lähipiiriinsä kuuluvat voivat ottaa rokotteen nyt syksyllä esimerkiksi influenssarokotuksen yhteydessä. Rokotesuojan tehostaminen on erityisen tärkeää, jos edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta on kulunut yli 20 vuotta”, THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio sanoo. 

Varo likaista haavaa

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin erittämä myrkky. Bakteeri on yleinen maaperässä ja eläinten suolistossa kaikkialla maailmassa ja se viihtyy itiöinä lähes kaikilla pinnoilla. Jäykkäkouristuksen saa todennäköisimmin syvistä pistohaavoista, esimerkiksi eläimen puremasta tai likaisesta haavasta. 
 
Taudin oireena ovat kivuliaat lihaskouristukset. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan ja hoidetuistakin potilaista 1-2 kymmenestä menehtyy. Rokotusten ansiosta jäykkäkouristus on nykyään harvinainen, mutta riski sairastumiseen on silti olemassa. 

”Suurin osa suomalaisista harrastaa esimerkiksi ulkoilua, tekee joskus puutarhatöitä tai nikkaroi tai remontoi joskus jotakin. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että oma rokotussuoja on aina voimassa”, Mia Kontio sanoo.