THL: terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen totesi Yleisradiolle antamassaan lausunnossa, että perusteita koulujen sulkemiseen ei syksyllä todennäköisesti ole, vaikka toinen aalto tulisikin. THL:n tuoreesta selvityksestä käy nimittäin ilmi, ettei koulujen ja päiväkotien sulkemisella ollut mainittavaa hyötyä koronatartuntojen kitkemisessä. Päinvastoin THL:n heinäkuinen raportti osoittaa koulujen sulkemisen aiheuttaneen lapsille haittoja hyötyjä enemmän. 

THL:n raportit laantuvasta epidemiatilanteesta johtavat myös koronan aiheuttaman etätyösuosituksen päättymiseen. Käsihygieniasta, turhien lähikosketusten välttämisestä, riskiryhmien huomioimisesta ja matalla kynnyksellä testattavaksi hakeutumisesta toivotaan silti huolehdittavan tunnollisesti edelleen.

Hallitus seuraa tarkoin koronatilanteen kehittymistä maailmalla ja päivittää rajaustoimenpiteitä tarvittaessa sen mukaisesti muutaman viikon välein. Tänään maanantaina rajat sulkeutuvat uudestaan Itävallalta, Slovenialta ja Sveitsiltä, joissa tartunnat ovat kääntyneet jälleen nousuun. Sisärajavalvonta jatkuu Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan ja Tšekin välisessä liikenteessä. 

Entä miten toiseen aaltoon varaudutaan?

Pääministeri Sanna Marin totesi tiedotustilaisuudessa, että varotoimenpiteitä mahdollisen toisen aallon kehittymiseen on tehty koko kevään ja kesän ajan. Uhka on todellinen, mutta tautitilannetta pidetään aktiivisesti silmällä. 

Strategioita ja välineitä koronan torumiseen kehitetään jatkuvasti. Suojavarusteiden hankintojen lisäksi virusta vastaan ollaan valmiita kamppailemaan uudella mobiilisovelluksella, jonka avulla tartuntojen jäljittäminen on helpompaa. 

THL:n  matkustajaohje