Allergia- iho- ja astmaliiton tutkimusyksikkö selvitti pölypunkkien esiintymistä 64 kodin otoksella, joissa mukana oli monipuolisesti sekä kerros- rivi- että puutalohuoneistoja. Kolmella neljästä tutkimukseen osallistuneista oli todettu allergia, astma tai atooppinen ihottuma.

Tutkimustulokset yllättivät. Pölypunkit eivät suinkaan olleet kuolleet sukupuuttoon, vaan suurimmalta osalta tutkimukseen osallistuneelta löytyi sängystänsä pieniä hämähäkkieläimiä. Yllättävää kuitenkin oli, että pölypunkkien ja koettujen terveyshaittojen välillä ei havaittu yhteyttä. Vaikka joka kymmenellä osallistujista oli diagnosoitu pölypunkkiallergia, pölypunkkiesiintymät eivät aiheuttaneet oireilua sängyssä.

Tutkijat selittävät ilmiötä allergeenien vähäisellä määrällä. Vaikka punkkeja suurimmasta osasta koteja löytyikin, punkkipitoisuudet jäivät niin vähäisiksi, ettei niistä voitu osoittaa koituvan terveyshaittaa. Pölypunkit siis elävät Suomessa yhä, mutta ovat vain harvoin allergisten oireiden aiheuttaja.

Tiesitkö, että…?

  • Pölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä, joiden erittämät allergeenit saattavat aiheuttaa allergisia oireita ja astman pahenemista. Maailmanlaajuisesti ne ovat merkittävimpiä hengitysteiden allergisten sairauksien aiheuttajia.
  • Suomessa pölypunkkeja arvellaan elävän niukasti, sillä tekokuidut ja kuiva huoneilma eivät ole niille otollinen elinympäristö.