Vuositasolla yli miljoona ihmistä olisi pelastettavissa, jos tietoisuutta hepatiittiviruksesta sekä sen ehkäisystä ja hoidosta olisi enemmän.

Maailmanlaajuisesti 325 miljoonaa ihmistä elää virushepatiitin kanssa. Näistä arviolta 300 miljoonaa ei ole tietoinen tartunnasta, sillä virushepatiitit voivat olla pitkään oireettomia tehden kuitenkin koko ajan tuhoja maksassa. Hoitamattomana virushepatiitit aiheuttavat vakavia, jopa kuolemaan johtavia maksavaurioita.

Omalla käyttäytymisellä voi vaikuttaa merkittävästi hepatiittiviruksen leviämiseen.

– Jokaisen matkailijan kannattaa ottaa rokote A- ja B-hepatiittiin, jos matkustaa useasti ja suuntaa matkansa kaukomaille. Varsinkin matkalla on myös hyvä katsoa, mitä suuhunsa laittaa eikä sortua kostean illan tiimellyksessä tatuointiin, viestintäpäällikkö Petri Inomaa Munuais- ja maksaliitosta toteaa.

Tunnetko hepatiitit? Näin suojaudut tartunnoilta

A: Hepatiitti A tarttuu pilaantuneen ruoan ja juoman sekä likaisten käsien ja ulosteen välityksellä. Suomalainen kohtaa A-hepatiittia lähinnä ulkomailla matkustaessaan. Tartunnan voi saada esimerkiksi huonosti kypsennetyistä äyriäisistä ja likaisesta juomavedestä tai jääpaloista. Paras ja tapa suojautua virukselta on rokote. Tartuntaa voi ehkäistä myös juomalla ulkomailla pullotettua vettä, huolehtimalla hygieniasta ja välttämällä jääpalojen nauttimista. Yli miljoona ihmistä saa vuosittain pitkäaikaisia terveysongelmia aiheuttavan A-hepatiitin.

B: Hepatiitti B tarttuu veriteitse. Yleinen harhaluulo on, että veriteitse tarttuvat hepatiitit ovat vain suonensisäisten huumeidenkäyttäjien riesa, vaikka tartunnan voi saada myös esimerkiksi suojaamattomassa seksissä ja tatuoinnin tai lävistyksen oton yhteydessä maassa, jossa hygieniataso on huono. B-hepatiitti on erittäin yleinen etenkin Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Yli 2 miljardia ihmistä kantaa B-hepatiittia, ja se tappaa vuosittain yli 600 000 ihmistä, vaikka siltä olisi mahdollista suojautua rokotteella.

C: Hepatiitti C tarttuu veriteitse. Sitä vastaan ei ole vielä rokotetta, mutta tauti on tehokkaasti hoidettavissa lääkkeillä. Paras keino ehkäistä tämän viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta on välttää verialtistusta ja huolehtia pistosvälineiden steriiliydestä lävistysten, akupunktion tai huumeidenkäytön yhteydessä. Anaaliseksissä olisi tärkeää käyttää silikonipohjaista liukuvoidetta haavojen ehkäisemiseksi. Arviolta 150 miljoonaa ihmistä sairastaa C-hepatiittia, johon kuolee vuosittain yli 350 000 ihmistä.