Tarun jojoiluhistoria on monelle tuttu. Jokaiseen trendidieettiin tartutaan toiveikkaana, mutta tiukan kuurin jälkeen ruokahalu on entistä kovempi. Niinpä jokaisen laihdutuskuurin jälkeen se paino aina tulee takaisin, useimmiten korkojen kera. Pysyvä painonpudotus kysyy pysyvää elintapamuutosta, ja elintapamuutos sitoutumista ja itsekuria.

– Olen nautiskelija, eikä kärsivällisyyteni pitkäjänteiseen painoLnpudotukseen yksinkertaisesti riittänyt. Yrityksiä kyllä oli. Aivan kaikki on kokeiltu kaalisoppakuureista painonvartijoihin, mutta luonteeni ei taipunut pysyvään elintapamuutokseen, Taru juttelee avoimena.

Lihavuusleikkaus muuttaa fyysistä kehoa niin, että elintapamuutos tulee sen seurauksena väkisin.

– Leikkauksessa vatsalaukkua muovataan siten, että sen jälkeen on mahdotonta syödä tai juoda suuria määriä kerrallaan. Paino putoaa, kun syötyjen kalorien määrä vähenee merkittävästi. Liika herkuttelu kostautuu välittömästi pahoinvoinnilla, Taru kertoo.

Oikotie onneen lihavuusleikkaus ei kuitenkaan ole.

– Ylipainoa hoidetaan leikkauksella vasta siinä vaiheessa, kun kaikki muut keinot on jo käytetty. Ennen leikkaukseen pääsyä on pystyttävä osoittamaan sitoutuneisuutta elintapamuutokseen, omaa painoa on pudotettava itsenäisesti reippaasti ennen varsinaista toimenpidettä. Itse laihdutin 15 kiloa Nutrilettien avulla, Taru kertoo.

– Moni on ihmetellyt, miksi en sitten laihduttanut omin voimin loppuun asti. Juju on juurikin siinä, että monikin ylipainoinen kykenee laihduttamaan hetkellisesti, mutta ei onnistu tuloksen pysyvyyden edellyttämässä elintapamuutoksessa. Leikkaus tekee mässäilystä fyysisesti mahdotonta, mikä pitää kilot kurissa, Taru täsmentää.

Taru painoi suurimmillaan 120 kiloa, nyt puntari heiluu 70 kilon kieppeillä.

– Leikkauspöydälle ei jäänyt ainoatakaan kiloa, vaan paino on pudonnut vähitellen leikkauksen jälkeen. 50 pudonnutta kiloa jättivät jälkeensä läjän roikkuvaa nahkaa, joka on sekin sittemmin kurottu kasaan, nainen kertoo.

Itse leikkaustoimenpide sujui Tarulla hyvin, mutta tuliaisena tuli sairaalabakteeri.

– Se teki leikkaushaavojen parantumisesta haasteellista. Ruljanssi oli melko raskas, mutta aika kultaa muistot, ei sitä enää juurikaan edes muista, Taru toteaa.

Sopeutuminen uuteen uomaan ei kuitenkaan käynyt hetkessä.

– Olen aina ollut rempseä pullukka suhteellisen hyvällä itsetunnolla. Yhtäkkiä omakuva meni uusiksi. Yllättäen muuttunut ulkonäkö herättikin itsetunto-ongelmia ja pysäytti pohtimaan omaa identiteettiä uudestaan, Taru kertoo muodonmuutoksen haasteista.

Suurimmillaan Taru painoi 120 kiloa.

Vuosi leikkauksen jälkeen peilistä katsoo toinen nainen.