Aivojen glymfaattinen järjestelmä on aivojen pesukone, joka pääsee aktivoitumaan ainoastaan ihmisen nukkuessa. Glymfaattisen järjestelmän tehtävänä on ylläpitää aivoterveyttä puhdistamalla sinne päivän ajatustyön seurauksena kertyneet kuona-aineet.

– Näiden kuona-aineiden on todettu olevan yhteydessä muistisairauksien kehittymiseen. Mitä enemmän aivoissa on kuona-aineita, sitä vakavampi muistisairaus yleensä on. Kuona-aineet synnyttävät aivojen degeneroitumisen, kuten Alzheimerin taudin, aivotutkija Vesa Kiviniemi kertoo.

Aivojen degeneroituminen näyttäytyy lähimuistin katoamisena.

– Ihminen ei enää muista, mitä äsken tapahtui tai mistä oli puhetta. Se vaikuttaa elämään hyvin laaja-alaisesti, Kiviniemi kuvailee.

Aivotutkijan mukaan jo yhden yön valvominen kerryttää aivoihin mitattavissa olevan määrän kuonoa-aineita.

– Väsymys on merkki siitä, että aivot eivät ole yön aikana päässeet puhdistumaan riittävästi. Siihen on syy, että nukumme kolmasosan elämästämme. Uni ei ole turhaa aikaa, vaan aivoterveyden elinehto, Kiviniemi toteaa.

Aivotutkija muistuttaa, että muistisairaudet eivät ole ainoastaan ikäihmisten ongelma. Jos kuona-aineita kertyy aivoihin tarpeeksi, muisti pettää nuoremmallakin.

– Olen kohdannut työssäni viisikymppisiä ihmisiä, joilla muisti on heikentynyt niin voimakkaasti, että työkyky on mennyt ja jopa oman puolison tunnistaminen on takkuillut. Muistisairaudet eivät ole vain yhdeksänkymppisten vanhusten juttu, Kiviniemi herättelee.