Yksi diabeteksen hoidon tärkeimmistä tehtävistä on ehkäistä lisäsairaudet, joista tyypillisimpiä ovat sydän- ja verisuonisairaudet. Kardiologi Juhani Airaksisen mukaan sairaalahoitoa vaativista sydämen vajaatoimintapotilaista jopa kolmannella on diabetes. Lisäksi diabeetikoilla esiintyy tavallista enemmän valtimosairauksia, sillä huono verensokeritasapaino nopeuttaa valtimoiden ahtautumista. Myös eteisvärinäriski on kohonnut, mikä puolestaan lisää aivoinfarktin mahdollisuutta.

Näin ehkäiset riskin

Sydänoireet eivät välttämättä näy eivätkä tunnu, ennen kuin on liian myöhäistä. Siksi sydämestä onkin tärkeä huolehtia ennaltaehkäisevästi ennen oireiden ilmaantumista. Diabeteksen hyvä hoitotasapaino on avaintekijä kohonneen riskin hallitsemisessa.

Elintapahoito on tyypin 2 diabeteksen hoidon kulmakivi. Usein ruokavalio, liikunta ja laihduttaminen auttavat laskemaan verensokerin riittävän alhaiselle tasolle, kun sairaus todetaan varhain. Peruuta diabetes -kirjan kirjoittanut lääkäri Jakob Valdman mukaan iso osa kakkostyypin diabetestapauksista olisi ehkäistävissä ja hoidettavissa elintavoilla.

Muista ainakin nämä:

 

1. Lisää lautaselle kasviksia ja kuituja, vältä kovia rasvoja.

2. Vältä vyötärölihavuutta, sillä eritysesti vatsaonteloon kertyvä rasva suurentaa sydän- ja verissuonisairauksien riskiä.

3. Vähäinenkin painonpudotus auttaa. Tutkimusten mukaan jo parin kilon ylimääräisen painon karistamisella on lisäsairauksia ehkäisevä vaikutus.

4. Tupakointi on diabeetikolle vielä vaarallisempaa, sillä se aiheuttaa voimakasta akuuttia insuliiniresistenssiä sekä nostaa verenpainetta.

5. Liiku arvot paremmiksi. Liikunta parantaa sokeritasapainoa, veren rasva-arvoja ja insuliiniherkkyyttä ja laskee verenpainetta.

6. Seuraa verensokeriarvojasi ja verenpainettasi.