Sydänliitto, Aivoliitto, Bristol Myers Squibb sekä Pfizer ovat yhdistäneet voimansa sydänterveyden puolesta. Asiantuntijoiden yhteistyömuotona syntyneen Kansan liike -kampanjan tarkoituksena on edistää eteisvärinän hoitoa lisäämällä tietoisuutta pulssin tarkkailun merkityksestä. Kansan liikkeen tavoitteena on, että pulssin tunnustelusta tulisi osa suomalaisten päivärutiinia.

Nykyisellään Suomessa on 230 000 diagnosoitua eteisvärinäpotilaita, mutta todellinen määrä on huomattavasti suurempi, sillä monen kansalaisen sydän sykkii epätasaisesti heidän tietämättään. Jopa kolmas osa kaikista aivoinfarkteista on hoitamattoman eteisvärinän aiheuttamia. Eteisvärinän havaitseminen varhaisessa vaiheessa auttaa ehkäisemään tehokkaasti aivoinfarkteja, ja pulssin tunnustelu on yksinkertaisin ja halvin keino epäsäännöllisen sykkeen havaitsemiseen. Ilman pulssin tunnustelua sydäntutkimukset voivat jäädä tekemättä ja eteisvärinädiagnoosi saamatta, sillä jopa 40 prosenttia eteisvärintapauksista on oireettomia.

Eteisvärinä ei itsessään ole vaarallinen, mutta sen seurauksena syntyvät verihyytymät ovat. Merkittävin eteisvärinän riskitekijä on ikä, joten erityisen tärkeää pulssin tunnustelu on keski-iän ylittäneille.

5 askelta oikeaoppiseen pulssin mittaamiseen

1. Etsi pulssi

Ota kevyt ote ranteestasi ja etsi siitä kohta, missä pulssi tuntuu parhaiten.
Paikka vaihtelee yksilöllisesti, mutta useimmilla pulssi tuntuu hyvin peukalon puolella rannetta. Jos pulssi ei löydy ranteesta, sitä voi tunnustella myös kaulalta tai kyynärtaipeesta.

2. Laske pulssin säännöllisyys

Kun pulssi on löytynyt, paina valittua kohtaa kevyesti kahdella sormella. Tunnustele, onko sydämen syke säännöllinen? Sykäysten laskeminen ääneen voi auttaa havaitsemaan lyöntien tahtia.

3. Laske pulssin tiheys

Käytä apuna ajastinta, ja laske pulssisi sykäykset 30 sekunnin ajalta. Kerro tulos kahdella, niin saat tietää sydämesi lyönnit minuutissa. Leposyke on normaali, mikäli sydän lyö 50-110 kertaa minuutissa.

4. Ota yhteys lääkäriin, mikäli sydän lyö epätasaisesti tai liian tiheään

Eteisvärinädiagnoosi tehdään lääkärin määräämän EKG:n perusteella.

5. Tee pulssin mittaamisesta jokapäiväinen aamu- ja iltarutiini.