Jatkuvasti koholla oleva verenpaine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojen suonistoa vähitellen, usein ilman pienintäkään oiretta.

– Verenpaine voi olla jopa vaarallisen korkea, vaikka sitä ei huomaisi arjessa tai voinnissa mitenkään. Tämä tekee sairaudesta viheliäisen. Todellisuudessa verisuonistossa kasvava paine nimittäin altistaa aivot räjähdysvaaralle, toisin sanoen aivoinfarktille tai aivoverenvuodolle, Taija Rutanen Aivoliitosta kuvailee.

Kohonnut verenpaine moninkertaistaa riskin sairastua aivoverenkiertohäiriöön.

– Lohdullista on se, että kohonneeseen verenpaineeseen voi vaikuttaa tehokkaasti omilla elintavoilla, kuten suolan käytön vähentämisellä ja säännöllisellä liikunnalla. Mindfullness-harjoitteiden ja luonnossa oleilun on puolestaan todettu olevan tehokkaita stressinlievittäjiä. Aina terveellisetkään elintavat eivät kuitenkaan riitä pitämään verenpainelukemia aisoissa, jolloin verenpainetta hoidetaan lääkityksellä, Rutanen sanoo.

Ehkäisyn kannalta on tärkeintä tunnistaa korkea verenpaine.

– Säännöllinen verenpaineen mittaaminen heti 30-vuotiaasta eteenpäin on halpa henkivakuutus. Vähänkin koholla oleva verenpaine on pitkällä tähtäimellä haitallista, sillä se saa verisuonet pysyvästi jäykistymään vähitellen, jolloin tukosriski kasvaa.

Kansalliset Käypä hoito -suositukset alensivat tänä vuonna verenpainelääkityksen aloituskynnystä.

– Yli viikon ajan 135/85 mmHg ylittävät lukemat ovat syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tilannetta ei kannata jäädä seurailemaan, sillä riittävän varhain aloitettu lääkitys ja elintapahoito voivat pelastaa hengen, Rutanen painottaa.

Taija Rutanen Aivoliitosta kannustaa suomalaisia liikkumaan luontoon, sillä se tutkitusti vähentää stressiä ja laskee verenpainetta.

Mikä AVH?

  • Aivoverenkiertohäiriö eli AVH aiheuttaa aivojen toimintahäiriön, joka oireilee esimerkiksi kielellisinä tai motorisina vaikeuksina.
  • Aivoinfarktissa valtimo tukkeutuu äkillisesti, jolloin aivokudos jää ilman verenkiertoa ja happea. Seurauksena ilman verenkiertoa ja happea jäänyt osa aivokudoksesta menee pysyvään kuolioon.
  • Aivoverenvuodossa repeytynyt valtimosuoni saa veren vuotamaan aivoihin, mikä aiheuttaa kudosvauriota, vaikka ajan kanssa veri imeytyykin vähitellen pois aivoista.
  • TIA on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö, jossa hetkellinen aivovaltimon tukkiutuminen aiheuttaa aivoinfarktin kaltaisia oireita. Vaikka oireet menevät tyypillisesti ohi 2-15 minuutissa, lääkäriin on hakeuduttava välittömästi soittamalla hätänumeroon 112. TIA-kohtaus on varoitussignaali tulevasta, jopa puolet aivoinfarkteista ilmaantuu kaksi vuorokautta TIA-kohtauksen jälkeen.