Terveessä suussa elää monipuolinen, yli 500 bakteerilajin kanta, joissa valtalajeina hallitsevat Streptococcus salivarius, oralis ja uberis –maitohappobakteerit. Näiden hyvien bakteerien tehtävänä on toimia suussa suojamuureina taudinaiheuttajia vastaan.

Elinolosuhteet voivat kuitenkin karkottaa suusta sinne kuuluvat terveyttä edistävät bakteerit, jolloin terveydelle haitalliset bakteerit saavat vallan. Haitalliset bakteerit aiheuttavat plakin muodostumista, kariesta, ientulehduksia ja pahanhajuista hengitystä.

– Suun mikrobisto voi ajautua epätasapainoon esimerkiksi antibioottikuurien, kortisonin, syöpähoitojen, diabeteksen, ruokavaliomuutosten tai raskauden seurauksena. Riittävä syljeneritys on hyvien bakteerien säilymisen kannalta keskeistä, joten ikääntymisestä tai esimerkiksi lääkityksestä johtuva kuiva suu voi viedä suun mikrobiston epäedulliseen suuntaan, professori Per Saris Helsingin yliopiston mikrobiologian laitokselta kertoo.

Nykytutkimuksen mukaan epätasapainon suun mikrobistossa voi kuitenkin korjata istuttamalla sinne niin kutsuttuja hyviä bakteereja.

– Apteekeista on saatavilla suuhun tarkoitettuja probiootteja, jotka edistävät limakalvojen hyvinvointia. Näiden hyvien bakteerien avulla voidaan vähentää ientulehduksia ja kariesta aiheuttavan Streptococcus mutans- bakteerin ilmenemistä suussa. Näin ollen probiooteilla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa suun ja hampaiden terveyttä. Kun huolehditaan suusta, huolehditaan myös yleisterveydestä, Saris toteaa.

Hoitamaton suu voi johtaa vakaviinkin sairauksiin. Suu ja hampaat eivät ole irrallaan muusta kehosta, vaan tulehdus suussa vaikuttaa myös yleisterveydentilaan, samoin kuin yleisterveydentila suunterveyteen.

– Suurella osalla suomalaisista aikuisista on suussaan tulehdus tietämättään. Suusta tulehdus pääsee verenkierron mukana leviämään muualle elimistöön. Seurauksena voi olla vakava krooninen sairaus. Hyvässä kunnossa oleva suu ennaltaehkäisee muita tauteja, Saris painottaa.