Tänään 14.6 vietetään Maailman verenluovuttajien päivää, jolla muistutetaan verenluovuttajien tärkeydestä ja kiitetään maailman yli 110 000 vapaaehtoista luovuttajaa. Punaisen ristin veripalvelusta muistutetaan, että joka päivä tarvitaan uusia luovuttajia, jotta verivalmisteita tarvitsevien potilaiden hoito onnistuu. Luovutettua verta ei voi varastoida, sillä verihiutaleet säilyvät vain viiden päivän ajan. 

Luovutettua verta käytetään muun muassa syöpäpotilaiden, onnettomuusuhrien, leikkauspotilaiden, keskosvauvojen ja synnyttäneiden äitien hoitoon. Lisäksi verestä erotetusta plasmasta valmistetaan lääkkeitä verenvuototautia sairastaville potilaille. Luovuttajien merkitys on ratkaiseva, sillä ilman vapaaehtoisten verenluovuttajien joukkoa hoitoon tarvittavia verivalmisteita ei olisi eikä verta tarvitsevien sairaalapotilaiden hoito onnistuisi.

Olisitko luovuttaja?

Verenluovuttajien sopivuus arvioidaan terveyskyselyn, haastattelun ja hemoglobiiniarvojen perustella. Arviolta noin 90 % Suomen väestöstä sopii luovuttajaksi. Mikäli kuulut tähän ryhmään, voit ryhtyä hengenpelastajaksi koska tahansa. Verenluovutus toimenpiteenä kestää alle kymmenen minuuttia, joten sankariteko ei maksa paljon edes aikaa.

Testaa, sovitko luovuttajaksi:

Sovinkoluovuttajaksi.fi

Me pelastuimme!

Jos vielä epäröit, lue pelastustarinoita täältä: Pelastettujen tarinat

Tiesitkö, että…?

  • Aikuisen ihmisen verestä noin puolet on punasoluja ja puolet verinestettä eli plasmaa. Sen lisäksi veressä on valkosoluja ja verihiutaleita. 
  • Punasolujen tehtävänä on kuljettaa elimistöön happea ja hiilidioksidia.
  • Verihiutaleet tyrehdyttävät verenvuodon.
  • Plasma kuljettaa ravintoaineita ja säätelee nestetasapainoa.
  • Jokaista veriryhmää tarvitaan, mutta Suomessa erityisesti O negatiivisista luovuttajista on suuri pula. Väestöstä tämä veriryhmä on vain noin viidellä prosentilla. O – veri on niin kutsuttua hätäverta, jota voidaan käyttää potilaille, joiden veriryhmä ei ole vielä tiedossa. 
  • Oman veriryhmän saa tietoon Veripalvelusta ensimmäisen luovutuskerran jälkeen.