Se, mitä elimistöstämme ulos puserramme antaa tärkeitä viestejä ruokavaliomme ja nesteytyksemme tilasta, mutta hyvin usein näiden viestien merkitystä vähätellään tai jätetään kokonaan huomiotta. Tunnista seuraavat merkit, toimi niiden mukaan ja huomaa ero!

1. Jäniksenpapanat

Muistuttaako ulosteesi jäniksenpapanoita? Kovia yksittäisiä kikkareita, joita tarvitsee pinnistellä ulos? Tämä on merkki siitä, että elimistösi tarvitsee lisää kuitua ja nesteitä.

2. Papanamainen pötkö

Myös yhtenäinen, möykkyinen pötkö, jonka tuottaminen on työlästä, kertoo kuitujen ja nesteen tarpeesta.

3. Halkeileva makkara

Halkeileva makkara on yhtenäinen, mutta kuiva pökäle ja viestii siitä, että olet juonut liian vähän nestettä.

4. Sileä banaanimainen pötkö

Pehmeä, sileä, yhtenäinen ja vaivattomasti ulos tuleva kakka on merkki siitä, että ruokavaliosi ja nesteytys ovat juuri nyt  kohdallaan.

5. Pehmeät klöntit

Erilliset pikkupökäleet ovat yleensä merkki siitä, että joudut ravata vessassa melko useasti. Ruokavaliosi on todennäköisesti suhteellisen hyvä, mutta kuitujen lisäämisestä saattaa olla apua.

6. Lehmänkasa

Kuohkea, puuromainen läjä on viesti siitä, että olet todennäköisesti juonut liikaa vettä tai syönyt liian paljon kasviksia. Löysähkö ja kuohkea kasa voi olla myös merkki stressistä, ärtyneen suolen oireyhtymästä, laktoosi-intoleranssista tai keliakiasta. Monesti tässä tilanteessa ulosteen koostumus paranee kuitulisällä.

7. Vetinen litku

Terveydentilasi vaatii huomiosta. Ripuli voi olla merkki tulehdustilasta tai ruokamyrkytyksestä. On tärkeää juoda paljon vettä, ettei elimistösi joudu nestehukkaan.

8. Kelluva kakka

Kelluvat pökäleet saattavat olla merkki imeytymishäiriöstä, ilmavaivoista, sappikivistä tai jopa haimasairaudesta. Mikäli kakkasi kelluu usein, on syytä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Entä väri?

Muodon ja koostumuksen lisäksi ulostamisen ääni, ulostuskertojen määrä ja ulosteen väri antavat merkkejä omasta terveydentilasta. Ummetusta potevan kannattaa lisätä ruokavalioonsa nestettä ja kuitua, vessarallista kärsivä voi puolestaan hyötyä esimerkiksi FODMAP-hiilihydraattien välttämisestä.

Ruoka-aineet voivat värjätä ulostetta punaiseksi tai mustaksi, mutta joskus muuttunut väri voi olla myös merkki haavaisesta suolesta, peräpukamista tai verenvuodosta ruoansulatuselimistössä. Veri voi kuitenkin johtua myös suolen tulehduksesta tai kasvaimesta, joten mikäli verta on ulosteessa usein, sen aiheuttaja on syytä selvittää.