Reseptivapaiden kipulääkkeiden käyttökynnys on matala, mutta tavallisillakin särkylääkkeillä on haittavaikutuksensa. Muista faktat ja unohda fiktiot, niin säästät kehoasi turhalta kuormalta.

1. Itsehoitolääkkeinä myytävät kipulääkkeet ovat reseptilääkkeitä vaarattomampia.
Tarua.

Reseptivapailla tulehduskipulääkkeillä on sama teho ja samat haitat kuin samalla valmisteella reseptillä hankittuna.

2. Itsehoitolääkkeitä on turvallista syödä viikoittain.
Tarua.

Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen, korkeintaan muutaman päivän yhtäjaksoiseen käyttöön. Tyypillisimpiä käyttösyitä ovat hetkellinen päänsärky, kuukautiskivut ja flunssan oireet. Mikäli kipulääkityksen tarve on jatkuvaa, on syytä arvioida tilanne yhdessä lääkärin kanssa.

3. Parasetamoli ja ibuprofeiini ajavat saman asian.
Totta ja tarua.

Ibuprofeiini on tulehduskipulääke, joka estää kipua, kudoksen tulehdusreaktiota sekä kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden muodostumista elimistössä. Samalla tulehduskipulääke kuitenkin estää myös mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotannon, jonka seurauksena vatsan, suoliston ja munuaisten toiminta voi häiriintyä.
Parasetamolin toimintaperiaate on toinen. Se ei estä välittäjäaineiden muodostumista koko kehossa, ja on siksi turvallisempi vaihtoehto vatsalle ja munuaisille. Molemmat auttavat kipuun, mutta parasetamoli ei poista tulehdusta.

4. Tulehduskipulääkkeen käyttö voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan.
Totta.

Terveelle ihmiselle tulehduskipulääkkeen aiheuttamat munuaisvauriot ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Tulehduskipulääkkeen käyttö nestehukan yhteydessä esimerkiksi ripulin tai raskaan urheilusuorituksen jälkeen voi johtaa äkilliseen munuaisten vajaatoimintaan.

5. Parasetamoli voi aiheuttaa maksavaurion.
Totta.

Oikein käytettynä parasetamoli on turvallinen kipulääke, mutta liian suurina annoksina se voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavan maksavaurion. Länsimaissa parasetamoli on yleisin äkillisten maksavaurioiden aiheuttaja. Maksimivuorokausiannos parasetamolia on aikuisille 4g, eikä tätä saa missään nimessä ylittää.

6. Särkylääkkeitä voi käyttää turvallisesti yhdessä alkoholin kanssa.
Tarua.

Alkoholin suurkulutus ja parasetamolin yhteiskäyttö lisää altistusta maksavaurioille, joten parasetamolia ei suositella käytettäväksi yhdessä alkoholin kanssa. Tulehduskipulääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutus puolestaan lisää riskiä ruoansulatuskanavan vaurioille, mutta satunnaisessa käytössä tämä on harvinaista. Alkoholin kulutuksen yhteydessä tulehduskipulääke on siis huomattavasti parasetamolia turvallisempi vaihtoehto.

7. Runsas särkylääkkeiden syönti voi johtaa särkylääkepäänsärkyyn.
Totta.

Päivittäinen tai lähes päivittäinen särkylääkkeiden käyttö altistaa päänsärylle. Ainoa keino katkaista kierre on lopettaa särkylääkkeen käyttö.

8. Tulehduskipulääkkeen teho kasvaa samassa suhteessa otetun määrän kanssa.
Tarua.

Tulehduskipulääkkeiden teho kasvaa vain tiettyyn pisteeseen asti, jonka jälkeen vain haitat lisääntyvät. Jos haluttua tulosta ei saada maksimipäiväannoksella, lääkkeestä ei ole vaivaan hyötyä. Annostuksen lisäämisestä ei siis ole hyötyä, ainoastaan haittaa.

9. Sydänpotilaiden tulee kiinnittää erityistä huomiota särkylääkkeiden käyttöön.
Totta.

Säännöllinen tulehduskipulääkkeiden käyttö saattaa kerryttää nestettä elimistöön, mikä aiheuttaa turvotusta, verenpaineen nousua ja sydämen vajaatoiminnan pahenemista. Suurten tulehduskipulääkeannosten on myös nähty lisäävän sydäninfarktin riskiä ja heikentävän verenpainelääkkeiden tehoa. Parasetamoli puolestaan saattaa lisätä verenohennuslääkkeenä käytetyn varfariiniin tehoa, jolloin verenvuotoriksi kasvaa. Parasetamoli on kuitenkin tulehduskipulääkkeitä turvallisempi vaihtoehto varfariinin kanssa, eikä tilapäisellä käytöllä yleensä ole vaikutusta hoitotasapainoon.