Terveyskeskukset ja lääkäriasemat palvelevat erityisjärjestelyin myös pandemia-aikana, eikä sovittuja lääkärikäyntejä tarvitse perua. Asiantuntijat muistuttavat, että niin akuutit vaivat kuin pitkäaikaissairaudetkin tarvitsevat hoitoa myös poikkeusoloissa. Hoitoa tarvitsevan sairauden hoitamatta jättäminen voi johtaa taudin pahenemiseen ja vastustuskyvyn heikkenemiseen. Alentunut vastustuskyky puolestaan lisää alttiutta virustartunnoille.

Joissain tapauksissa riskiryhmiä suositellaan siirtämään kiireetön hoito tuonnemmaksi. Hoidon siirtämisestä tulisi kuitenkin aina keskustella hoitohenkilökunnan kanssa, sillä aina hoitoa ei turvallisesti ole mahdollista pitkittää. Potilaan terveys on aina etusijalla.

Etävastaanotot ovat arkipäiväistyneet ja suositeltavia erityisesti riskiryhmien kiireettömässä hoidossa, mutta aina tarvittavaa hoitoa ei ole mahdollista saada kotoa käsin. Terveyskeskukset ja lääkäriasemat korostavat, että lähihoitoa tarvitsevien on edelleen turvallista saapua lääkärin vastaanotolle. Potilasturvallisuuden ylläpitämiseksi keskuksissa on tehty erityisjärjestelyjä. Esimerkiksi hengitystieinfektioista kärsivät potilaat hoidetaan muista erillään.

Ohjeita lääkärikäynteihin poikkeusolojen aikana:

1. Saavu vastaanotolle ajoissa, mutta älä kuitenkaan kymmentä minuuttia varhaisemmin, ettei odotusaula täyty ihmisistä.
2. Huolehdi kahden metrin turvavälistä muihin asiakkaisiin.
3. Käytä käsidesiä ennen ja jälkeen vastaanoton.
4. Yski tai aivastele hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan, älä suoraan käteen.
5. Jätä kättely väliin.