Suomen Migreeniyhdistys ry:n mukaa migreenipotilas käy lääkärin vastaanotolla keskimäärin kuusi kertaa ennen diagnoosia.

– Yhdistykseen tulevissa yhteydenotoissa nousee jatkuvasti esille se, kuinka vaikeaa on saada oikea diagnoosi ja ajoissa. Haasteena on myös alueellinen eriarvoisuus migreenin hoidossa, Suomen Migreeniyhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Hietaranta sanoo migreenin hoitoa ja diagnoosia edistävän moniammatillisen Triangeli-hankkeen tiedotteessa.

Diagnosointia hankaloittaa se, että pääsärkyä on monenlaista ja migreenikohtaukset itsessäänkin ovat yksilöllisiä. Toisaalta tähän elämänlaatua haittaavaan neurologiseen sairauteen liittyy paljon myös harhakäsityksiä niin kansalaisten kuin ammattilaistenkin keskuudessa.

– Oireiden monimuotoisuus asettaa haasteen diagnosoinnille. Oireilu ilmenee usein jo ennen lääkärikäyntiä muussa hoitotilanteessa, kuten fysioterapiassa tai hierontakäynnillä, terveydenhoitajan vastaanotolla tai vaikkapa työhöntulotarkastuksessa. Tällöin olisi tärkeää, että hoitohenkilökunta tunnistaa migreenin oireet ja pystyy tarvittaessa ohjaamaan lääkärin vastaanotolle. Diagnoosin jälkeen toteutetun hoidon laadussa ja seurannassa on vielä paljon parannettavaa. Vaikeat tapaukset pitäisi ohjata neurologille, Hietaranta painottaa.

Suomen Migreeniyhdistyksen puheenjohtaja peräänkuuluttaa nykyistä monimuotoisempien hoitojen käyttöönottoa. Hietarannan mukaan migreenipotilaat voisivat hyötyä muun muassa fysioterapiasta, akupunktiosta, stressinhallinta- ja rentoutushoidoista, hieronnasta ja psykologin sekä ravitsemusterapeutin palveluista. Näiden moniammatillisten hoitojen optimaalinen hyödyntäminen on yhdistyksen mukaan yksi keskeisimmistä keinoista migreenipotilaiden elämänlaadun parantamiseen ja sairauden aiheuttamien miljoonakulujen kitkemiseen.

Tiesitkö, että…?

  • Migreeni on neurologinen sairaus, jonka suurin altistava tekijä on perinnöllisyys.
  • Migreeni on kolme kertaa yleisempää naisilla kuin miehillä.
  • Migreenikohtauksen oireita ovat voimakas särky toisella puolella päätä, pahoinvointi, oksentaminen sekä ääni- valo- ja hajuyliherkkyys. Toisilla esiintyy myös näköoireita, ja joskus migreenikohtaus voi ilmaantua kokonaan ilman päänsärkyä.

  • Migreeni on yksi yleisimmistä sairauspoissaolon syistä työelämässä.