Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella suurilla annoksilla pitkään lääkittyjen sairastumisriski on noin neljä kertaa suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät ole masennuslääkityksellä. Pienillä annoksilla lyhyen aikaa lääkityt hekin ovat suurentuneessa sairastumisvaarassa, mutta riski on vain kolmanneksen suurempi kuin verrokkien. Masennuslääkityksen päättymisen tai annoksen pienentämisen jälkeen potilaiden glukoositasapaino parani, tutkijat havaitsivat.

Masennuslääkitys on yhdistetty diabetesriskiin aikaisemminkin, mutta taustalla olevaa mekanismia ei vielä tunneta hyvin. Masennuslääkkeitä käyttävistä monet lihovat pian lääkityksen aloittamisen jälkeen, mikä myös altistaa diabetekselle ja saattaa selittää nyt havaittuja yhteyksiä. Tämän selvittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu 90 000 japanilaisen 20–79-vuotiaan seurantaan, jonka aikana 6 prosenttia potilaista sairastui diabetekseen. Osallistujista puolet oli hiljattain aloittanut masennuslääkityksen ja toinen puolisko toimi verrokkeina.

Masennukseen sairastuu noin joka seitsemäs suomalainen jossain vaiheessa elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen. Diabetesta sairastaa yli 500 000 suomalaista.