Lääketieteen kehittyminen on mahdollistanut rintasyöpäpotilaiden aikaisempaa yksilöllisemmän hoidon syövän biologisen alatyypin mukaan.

– Tämän seurauksena syöpäkasvainta voidaan hoitaa lääkkeillä jo ennen leikkausta, jolloin biologisen tyypin mukaan valitun hoidon tehoa voi seurata kasvaimen kutistumisesta ja leikkaus usein on säästävämpi, syöpätautien erikoislääkäri Leena Vehmanen antaa esimerkin yksilöllisemmän hoidon eduista.

– Hormoneille reagoivan rintasyövän jälkihoitona käytetyn hormonihoidon kestoa on myös yksilöllistetty potilaan syövän uusiutumisriskin mukaan, mikä mahdollistaa isomman riskin potilaille pidemmän hoitojakson myötä paremman hoitovasteen, Vehmanen jatkaa.

Hoitojen sietokin on Vehmasen mukaan yksilöllistä.

– Moni käy töissä hoitojen aikanakin. Osalla potilaista taas sytostaattihoitojen haitat, kuten hoitoväsymys, saattaa heikentää elämänlaatua merkittävästi,

Iso osa potilaista paranee rintasyövästä ihan kokonaan.

– Viisi vuotta diagnoosin jälkeen elossa on 91 prosenttia potilaista, kymmenen vuoden jälkeen 85 prosenttia. Sairauden riskiin uusia tai levitä vaikuttavat erityisesti syövän koko, imusolmukelevinneisyys ja biologinen alatyyppi, Vehmanen avaa potilasennusteiden tilastoja.

Leena Vehmanen toimii syöpätautien erikoislääkärinä HUSilla sekä asiantuntijalääkärinä Syöpäjärjestöille.

Seulonta on vaikuttavaa

Rintasyövälle altistavia tekijöitä ovat muun muassa ikä, geeniperimä, vaihdevuosioireiden hormonihoito, runsas alkoholinkäyttö ja ylipaino. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä helpompi sairaus on hoitaa parantavasti.

– Mammografiaseulonnan tulokset kuvaavat parhaiten varhaisen diagnoosin vaikuttavuutta. Mammografiaseulontaan osallistuvien naisten syöpäkuolleisuus on 30 prosenttia alhaisempi kuin verrokkien, Vehmanen kertoo.

– Naiset ovat myös nykyisin valveutuneita. On tärkeää hakeutua matalalla kynnyksellä näyttämään lääkärille uusia rintamuutoksia seulontojen välilläkin sekä 50-69 vuoden seulontaiän ulkopuolella, Vehmanen painottaa rintasyöpädiagnoosien aikaistamisesta.