Toisin kuin usein luullaan, paleltuminen ei aiheuta flunssaa, vaan taustalla on aina virus. Virukset leviävät ihmisestä toiseen kosketuksen ja hengitysilman välityksellä, mikä tekee niille altistumisen välttämisen haasteelliseksi. Flunssakaudella viruksia on kaikkialla ovien kahvoista julkisten tilojen pintoihin. Oman vastustuskyvyn ylläpitäminen onkin paras tapa suojautua viruksilta.

– Kun fyysinen kunto on hyvä, sairastelustakin selviää helpommalla. Riittävä uni, monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat hyvän yleisterveyden kulmakivet, farmaseutti Tanja Pelkonen sanoo.

Elämäntapojen rinnalla vastustuskykyä voi tukea sinkkitableteilla ja D-vitamiinilisällä.

– Sinkkiasetaatin on osoitettu lääketieteellisissä tutkimuksissa ehkäisevän flunssaa, kun sitä otetaan heti flunssan ensioireisiin joko suihkeena tai imeskeltävänä tablettina suurina, 75-85 milligramman, annoksina. Flunssaa ehkäisevässä käytössä sinkkiä otetaan muutaman tunnin välein, Pelkonen vinkkaa.

– Lyhyt kuuri voi olla paikoillaan silloin, kun flunssaa epäillään tulevaksi. Tilapäisesti suurennetusta sinkkiannoksesta ei ole juuri muuta haittaa kuin paha maku, mutta toisilla ei vatsa kestä, farmaseutti jatkaa.

Sinkin rinnalla suositellaan käytettäväksi D-vitamiinia ympäri vuoden.

– D-vitamiinin on osoitettu suojaavan akuuteilta ylähengitystieinfektioilta, ja Suomen olosuhteissa sen nauttiminen olisi suotuisaa myös flunssakauden ulkopuolella, Pelkonen sanoo.

Apua flunssaan?

Jos ehkäisy ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta ja flunssa iskee, lepo ja riittävä nesteytys ovat lääkkeistä yksinkertaisimmat ja varmimmat.

– Lisäksi tukkoista nenää ja nukkumista voi lyhytaikaisessa käytössä helpottaa avaavilla nenäsuihkeilla. Kuumetta ja kipua puolestaan voi turvallisin mielin lievittää särkylääkkeillä. Häiritsevään yskään voi ottaa yskänlääkettä. Se ei paranna itse yskää, mutta voi kuitenkin helpottaa oireita ja parantaa unta, Pelkonen listaa.

– Ikivahoista konsteista höyryhengittely, nenähuuhtelu ja lämpimät suihkut ovat toimivat edelleen. Ne auttavat limaa irtoamaan ja vähentävät tukkoisuutta, Pelkonen jatkaa.

Farmaseutti kehottaa tukeutumaan flunssankin hoidossa apteekin ammattitaitoon.

– Etenkin silloin, jos henkilöllä on säännöllinen lääkitys, kausiflunssan itsehoidosta kannattaa keskustella apteekin henkilökunnan kanssa. Lääkitys voi vaikuttaa siihen, miten flunssaa hoidetaan, Pelkonen painottaa.