Hilseily on vaaraton, mutta harmillinen vaiva, joka on yleensä kuitenkin helposti hoidettavissa. Suurimmalla osalla hilse saadaan kuriin shampoopesulla. Päivittäisen peruspesun lisäksi hilsettä voidaan taltuttaa käyttämällä alkuun kahdesti viikossa ketokonatsolia, seleeniä tai sinkkipyritionia sisältäviä shampoita. Lisäksi pesun jälkeen hiuksiin voidaan levittää kuuriluontoisesti viikon tai kahden mittaisina jaksoina hydrokortisoniliuosta. Mikäli hilsettä ei saada shampoopesun keinoin kuriin, salisyylihappoa sisältävästä voideseoksesta on yleensä apua.

Erotatko hilseen hoitoon liittyvät faktat fiktiosta?

1. Liiallinen hiustenpesu lisää hilsettä ja rasvoittumista.

Tarua.
Päinvastoin. Päivittäinen pesu on paras tapa ehkäistä hilsettä. Yleinen väittämä on, että jokapäiväinen peseminen lisää hiusten rasvoittumista, mutta lääketieteellisestä näkökulmasta tämä on pelkkä myytti.

2. Päähineen käyttö altistaa hilseen muodostumiselle.

Tarua.
Pipo eikä mikään muukaan päähine aiheuta tai pahenna hilseilyä.

3. Auringolla on hilsettä parantava vaikutus.

Totta.
Tämän vuoksi päähineen käyttö kesäaikaan ei välttämättä ole suositeltavaa, jos henkilöllä on hilsettä, sillä päähine estää auringon parantavan vaikutuksen.

4. Hiustenhoitotuotteet tai hiusten käsittely esimerkiksi permanentilla tai hiusväreillä voivat aiheuttaa päänahan hilseilyä.

Tarua.
Nämä voivat hetkellisesti aiheuttaa hiuspohjan herkistymistä tai ärtymistä, mutta niillä ei ole pitkäkestoista vaikutusta päänahan tulehduksiin ja hilseilyyn.

5. Ruokavalio on yhteydessä päänahan hilseilyyn.

Tarua ja totta.
Minkään yksittäisen ruoka-aineen ei ole todettu lisäävän tai vähentävän päänahan hilseilyä. Sen sijaan ravintoköyhä ruokavalio voi heijastua myös päänahkaan, jonka iho voi rasvoittua, kuivua tai hilseillä mikäli sille välttämättömät ravintoaineet jäävät saamatta.