Lääkealan turvallisuutta valvova Fimea on huolissaan laittomien verkkoapteekkien seurauksena yleistyneistä lääkeväärennöksistä, joita esiintyy laajasti kaikissa lääkeryhmissä kipulääkkeistä syöpävalmisteisiin. Väärennökset ulottuvat lääkkeiden lisäksi nykyisin myös ravintolisiin, luontaistuotteina myydyistä ravintolisistä on löydetty lääkeaineita.

Lääkeväärennöksessä lääkkeen koostumus ja jokainen valmistusaine voivat poiketa alkuperäisestä. Yhteistä väärennökselle ja aidolle valmisteelle saattaa olla vain nimi ja myyntipakkaus. Väärennöksen vaikuttavat aineet voivat olla tehottomia tai pahimmassa tapauksessa ostajalleen hengenvaarallisia.

Lääkkeiden väärentäminen on maailmanlaajuinen miljardibisnes, joten maallikon on mahdoton havaita eroa aitoon.

– Lääkeväärennökset ovat nykyisin taitavasti tehtyjä, ja niitä on melkein mahdoton tunnistaa ilman laboratoriotutkimuksia. Siksi kuluttajan tulee harkita tarkkaan, mistä lääkkeensä hankkii, kertoo yliproviisori Sami Paaskoski Fimealta.

Fimea suosittelee ostamaan lääkkeet aina laillisen jakelukanavan kautta apteekista. Laillisen suomalaisen verkkoapteekin tunnistaa yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta ja sivustolla olevasta linkistä Fimean ylläpitämään laillisten verkkoapteekkien listaan.

Jos ostat lääkkeesi verkosta, toimi näin:

1. Tarkista verkkosivustolta apteekin yhteystiedot

Laillinen toimija ilmoittaa aina puhelinnumeron ja sähköpostin lisäksi myös fyysisen osoitteen.

2. Tutustu toimitusehtoihin

Kuluttajasuojan puuttuminen on varma merkki toiminnan laittomuudesta.

3. Alennusmyynti on hälytyskello

Laillisessa apteekissa ei ole alkuperäisvalmistajien lääkkeiden alennusmyyntejä.

4. Reseptillä vai ilman

Laillisessa verkkoapteekissa ei myydä reseptilääkkeitä ilman reseptiä.

5. Seuraa selainta

Muutokset www-osoitteessa tilausta tehdessä voivat olla merkki huijauksesta.