Yliaktiivisesta virtsarakosta puhutaan silloin, kun henkilöllä esiintyy pakonomaista virtsaamisen tarvetta ja siihen liittyvää hallitsematonta virtsankarkailua ilman virtsarakon sairautta.

– Yliaktiivinen rakko aiheuttaa äkillisen kovan hädän tunteen ja pakottavan tarpeen päästä vessaan. Tyypillistä on, että hätä tulee niin yllättäen, että pöksyt ehtivät kastua jo ennen pöntölle pääsyä, urogynekologian erikoislääkäri Juha Mäkinen kuvailee.

Virtsarakon toimintahäiriö on kantajalleen kiusallinen ja hoitamattomana elämää rajoittava vaiva.

– Kun vessahätä tulee yllättäen eikä pissaa voi tahdonvoimalla pidättää, ei teatteriin tai vaikkapa festivaaleille välttämättä uskalla enää lähteä, Mäkinen antaa esimerkkejä.

Urogynekologin mukaan rakon toiminta on häiriintynyt, jos vessassa tarvitsee käydä vuorokaudessa yli kahdeksan kertaa.

– Toki myös juotujen nesteiden määrä vaikuttaa virtsaamiskertoihin. Tihentynyt virtsaamistarve ja yölliset vessakäynnit ovat usein kuitenkin merkki ärtyneestä rakosta. Olen työssäni tavannut potilaita, jotka ovat käyneet vessassa jopa 40 kertaa päivässä, Mäkinen juttelee.

Virtsaamisvaivat koetaan yhä edelleen häpeällisinä, vaikka ne ovat erityisesti iän karttuessa hyvin yleinen vaiva. Häpeäleiman vuoksi vaiva on myös alihoidettu. Asiantuntijoiden mukaan jokaiseen rakkoon löytyisi hoitoa, jos ihminen sitä hakisi. Yliaktiivinen rakko onkin kiusallisuudestaan huolimatta siinä mielessä kiitollinen vaiva, että se on hyvin parannettavissa.

– Moni, erityisesti lievemmistä oireista kärsivä, saa tehokkaan avun pelkästään rakkoa kouluttamalla. Lantionpohjan lihaksistoa harjoittamalla ja vähitellen vessakertojen väliä tietoisesti pidentämällä tilanne usein kohenee. Jos tästä ei ole apua, vaivaa lähdetään hoitamaan lääkityksellä, Mäkinen kertoo.

– Lääkitys ei suinkaan ole elinikäinen, vaan kuurimuotoinen hoito yleensä riittää. Sen jälkeen monet käyttävät lääkitystä tarvittaessa, esimerkiksi lentomatkoilla tai teatterireissuilla, Mäkinen lisää.

Milloin lääkäriin?

  1. Jos käyt öisin useammin kuin kahdesti vessassa.
  2. Kun virtsaamistarve päivisin on enemmän kuin kahdeksan kertaa.
  3. Kun rakko häiritsee arkista toimintaa. Joudut ehkä käymään pissalla kesken lenkin tai vessojen saatavuus alkaa määrittää menojasi.
  4. Jos huomaat rakon toiminnassa pitkäaikaisia muutoksia ilman selittäjää.
  5. Kun pissa karkaa.

Tiesitkö, että…?

  • Suomessa on arviolta 300 000 yliaktiivista rakkoa.
  • Ikä lisää riskiä. Jopa viidennes 65-vuotta täyttäneistä kärsii tihentyneestä virtsaamistarpeesta.
  • Virtsarakon omatoiminen harjoittaminen helpottaa suurimmalla osalla oireita
  • Kahvi, tee, alkoholi, kofeiini- ja hiilihappopitoiset juomat voivat pahentaa oireita, joten niitä kannattaa välttää, jos rakko on ärtynyt.