Suussa jylläävät miljoonat bakteerit voivat saada hengityksen haisemaan, vaikka suu olisi puhdaskin, mutta tyypillisimmin pahanhajuisen hengityksen taustalla on huono suuhygienia ja suun tulehdukset. Oma nenä tottuu jatkuvaan pahaan hajuun, jonka vuoksi moni kärsii tietämättänsä tästä luotaan työntävästä ja kiusallisesta ongelmasta. Seuraavien vinkkien avulla voit testata kotikonstein, haiseeko hengityksesi.

1. Nuolaistutesti

Puhdista ensin kämmenesi ja sen jälkeen nuolaise sitä. Anna kosteuden kuivua, ja haista sen jälkeen kättäsi. Mikäli kätesi haisee, sen aiheuttaja on suurella todennäköisyydellä hengityksesi. Toinen tapa tehdä nuolaisutesti on pyyhkiä kieltä ohueen ja vaaleaan puuvillakankaaseen. Keltainen nuolaisujälki kankaassa on merkki suun tuottamista rikkiyhdisteistä, jotka yleensä aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

2. Kielen tarkkailu

Kurkkaa kieltäsi peilistä. Minkä värinen kielesi on ja millainen pinta siinä on? Kellertävä tai valkea väri merkitsevät yleensä hajuongelmaa, samoin kielen rosoinen tai halkeileva pinta. Voit myös kokeilla raaputtaa kieltäsi esimerkiksi hammastikkuun. Suusi haisee todennäköisesti samalta kuin se.

3. Hammaslankatesti

Ruoan tähteet houkuttelevat bakteereita erityisesti hammasväleihin, joten sieltä kumpuava haju on hyvä totuuden torvi. Haista siis hammaslankaa puhdistuksen jälkeen.

Näin ehkäiset pahanhajuista hengitystä:

1. Pese hampaat pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahanalla kahdesti päivässä.
2. Puhdista hammasvälit hammaslangalla tai hammasväliharjalla päivittäin ennen hampaiden pesua.
3. Puhdista hampaiden pesun yhteydessä myös kielen pinta.
4. Puhdista vuosittain mahdollinen hammaskivi ja korjaa huonokuntoiset paikat.
5. Ksylitolipurukumit ja rikkiyhdisteiden muodostumista ehkäisevät suunhoitotuotteet saattavat antaa pahaan hajuun väliaikaisen avun, mutta tärkeää on selvittää ja poistaa itse aiheuttaja.
6. Juo riittävästi vettä.