1. Gluteeniton ruokavalio on täysin viljaton
Tarua.

Gluteeni on ohrassa, vehnässä ja rukiissa esiintyvä proteiini, joka aiheuttaa keliaakikoille ohutsuolen limakalvovaurioita. Keliakian hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, mutta gluteeniton ei tarkoita automaattisesti viljattomuutta. Gluteenittomassa ruokavaliossa ohra, vehnä ja ruis korvataan gluteenittomilla viljatuotteilla, kuten riisillä, maissilla, hirssillä, tattarilla, kvinoalla tai gluteenittomalla kauralla.

2. Keliakia on vilja-allergia.
Tarua.

Keliakia ei ole allergia vaan autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää omia soluja vastaan, jos elimistöön pääsee gluteenia. Vilja-allergia on mahdollista siedättää, mutta keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteenin välttäminen.

3. Keliakia on perinnöllinen sairaus.
Totta.

Keliakia kulkee suvussa. Jos lähisukulaisella todetaan keliakia, kannattaa hakeutua testiin.

4. Gluteeniton ruokavalio on vähähiilihydraattinen.

Tarua.

Gluteenittomuus itsessään ei tee ruokavaliosta vähähiilihydraattista. Hiilihydraatteja voi saada jopa enemmän ja ravintorikkaita kuituja vähemmän, jos gluteenipitoiset viljat vaihtaa ravintoköyhiin maissi- ja vehnätärkkelyksellä valmistettuihin tuotteisiin.

5. Gluteeniton ruokavalio laihduttaa.
Tarua.

Viljojen jättäminen pois ruokavaliosta saattaa kuitenkin vähentää syödyn ruoan määrää, ja seurauksena paino voi pudota. Terveellisempi tapa pudottaa painoa on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin lisätä kasvisten ja liikunnan määrää sekä vähentää herkuttelua.

6. Gluteenittomat leivät maistuvat pahvilta.
Tarua.

Tämä mielikuva on todennäköisesti peräisin vuosikymmenten takaa, jolloin gluteeniton valikoima oli suppea ja tarjolla oli lähinnä riisikakkuja maissijauhoja. Vuosien varrella gluteenittomat tuotteet ovat kehittyneet valtavasti, ja myös valmistuotteita on saatavilla monipuolisesti.

7. Gluteeniton ruokavalio on terveellinen vaihtoehto kenelle tahansa.
Tarua ja totta.

Gluteenittomuus ei automaattisesti tarkoita terveellisyyttä. Ruokavalio voi kuitenkin tuntua ilman gluteenia kevyemmältä, jos rasvaiset ja ravintoköyhät tuotteet, kuten pitsat ja hampurilaiset putoavat ruokavaliosta pois. Nykyisin lähes kaikki ruoat ovat tosin saatavilla myös gluteenittomina versioina, eikä gluteeniton pitsa ole sen terveellisempi kuin gluteenia sisältävä. Gluteenittomalla ruokavaliolla ei siis ole terveyshyötyjä, ellei henkilö ole keliaakikko tai kärsi joko ärtyneen suolen oireyhtymästä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Toisaalta gluteenittomuudesta ei ole myöskään haittaa, jos ruokavalion rakentaa ravintorikkaasti.

8. Keliaakikko ei siedä lainkaan gluteenia.
Totta.

Gluteenittomuus on keliaakikolle murun tarkkaa. Tämän vuoksi gluteeniton ruoka kannattaa säilyttää erikseen muusta ravinnosta. Keliaakikon kannattaa myös käyttää eri levitettä, kuin gluteenipitoista ravintoa syövä seurue.