Alkoholismi on krooninen, uusiutuva ja perinnöllinen aivosairaus, johon voi sairastua kuka tahansa tulotasoon tai titteliin katsomatta. Päihdetyöntekijä Harri Nymanin mukaan kohtuukäytöstä tulee suurkulutusta silloin, kun alkoholia juodaan humaltumistarkoituksessa. Suurkulutus puolestaan muuttuu riippuvuudeksi siinä vaiheessa, kun humaltumisesta tulee säännöllistä.

– Kohtuukäyttäjä nauttii lasin viiniä ruoan kanssa ja muutaman oluen mökillä silloin tällöin, eikä humallu. Suurkuluttaja ottaa toisinaan kunnon kännit, ryyppää ehkä parikin päivää putkeen, mutta päättää itse koska aloittaa ja lopettaa. Suurkuluttajalle juominen on sosiaalinen tapahtuma, eikä alkoholi muuta käyttäytymistä. Alkoholiriippuvainen juo säännöllisesti, monesti yksin ja piilossa. Riippuvuutta määrittävä tekijä on säännöllisyys, eikä ainoastaan käytön määrä, Nyman kuvailee.

Alkoholistit eivät mahdu yhteen muottiin.

– Stereotypinen mielikuva alkoholisteista puiston penkillä istuvina rapajuoppoina on harhaanjohtava. Yli 70 % alkoholisteista käy töissä ja elää ulospäin normaalilta näyttävää perhe-elämää. Sanotaan, että vie kymmenen vuotta, ennen kuin alkoholismi näkyy työssä ja taloudessa, Nyman sanoo.

– Alkoholistit ovat erilaisia. Joku tissuttelee työhuoneessa tai halkoliiterissä ja on jatkuvasti pikkuhiprakassa, toinen avaa pullon vain kolme kertaa vuodessa, mutta ryypätessä meneekin sitten viikkoja, Nyman jatkaa.

Harri Nyman, Päihdeterapeutti

Alkoholismi ei ole tahdonalainen sairaus.

– Päihderiippuvuuteen liittyy yhä edelleen häpeäleima ja vääriä uskomuksia, mikä nostaa hoitoon hakeutumisen kynnystä. Alkoholismi on perinnöllinen sairaus, joka etenee hitaasti. Poikkeusoloissa suurkulutus voi vähitellen muuttua riippuvuudeksi, kun skarppaamisen tarve kotioloissa vähenee, Nyman sanoo ja viittaa etätyöskentelyyn.

Monilla töihin meno hillitsee juomista, mutta karanteeniaikana tissuttelun on voinut aloittaa ilman ulkopuolista kontrollia jo ennen työpäivän päättymistä. Osaltaan myös poikkeusolojen aiheuttama stressi vaikuttaa kulutuksen kasvuun.

– Alkoholiriippuvuuteen liittyy tunteiden pakoilu. Alkoholisti kokee syyllisyyttä, vihaa, pettymystä ja häpeää ja oikeuttaa tunnetiloillansa juomisensa. Aina löytyy joku syy juoda, ilo, suru, epäonnistuminen tai onnistuminen. Poikkeusoloihin liittyvä stressi ja toisaalta vapaus ovat lisänneet näitä syitä ja juomisen mahdollisuuksia, mikä näkyy Alkon myyntitilastoissa ja päihdeklinikoiden yhteydenotoissa, Nyman kertoo.

Vinkkejä alkoholinkäytön hillintään:

1. Pidä kiinni rutiinesta myös poikkeusoloissa
2. Tee jokaisesta lasillisesta tietoinen valinta
3. Älä juo alkoholia päivittäin
4. Älä käytä alkoholia tunteiden säätelyyn, kuten ahdistuksen lievittämiseen tai tunnelman nostattamiseen