Tuore tutkimus vahvistaa lääkäreiden kokemusta siitä, että älykellojen arkipäiväistyminen näkyy lisääntyneinä lääkärikäynteinä. Vain harvalla älykellon seurauksena lääkärin vastaanotolle hakeutuneella todella oli terveysongelmia. Esimerkiksi Apple Watch -älykellon on havaittu antavan ilmoituksia epätasaisista sydämen lyönneistä turhan herkästi. The Verge-lehden raportoimien tutkimustulosten mukaan vain kymmenellä prosentilla kellon lukemien seurauksena hoitoon hakeutuneista oli sydänvaivoja.

Lääkäreiden mukaan terveysdatan kyttäämisen sijaan olisikin tärkeämpää luottaa omaan kokemukseen omasta voinnista. Tieto ei aina nimittäin lisää turvaa, vaan vaikutus voi olla päinvastainen. Stressi viitearvojen yläpuolelle kohonneista lukemista voi sairastuttaa muuten terveen ihmisen.

– Terveysteknologia voi olla hauska lisä arkeen, mutta sen orjaksi ei kannata alistua. Eikö olisi nimittäin mukavampaa syödä, liikkua ja harrastaa omaa kehoa kuunnellen kuin älylaitteita tuijottaen? herättelee Vastalääke-sivuston perustajajäsen, lääketieteen kandidaatti Miikka Kiviranta.