Psykoterapeutti Maaret Kallion mukaan ihmisen on tärkeää ymmärtää lapsuuttansa nähdäkseen itsensä kokonaisena kaikissa sävyissänsä. Se, millaisissa ihmissuhteissa yksilö on kasvanut, vaikuttaa väistämättä siihen, millainen ihminen on tänään. Kallion mukaan aikuisuuden ikäkriiseissäkin on pohjimmiltaan kyse oman nahkan uudelleen luomisesta ja lapsuuden ytimeen palaamisesta, joka on avain aitoihin kohtiin itsessämme.

– On tärkeää ymmärtää, millainen lapsi on ollut. Mitä minussa paheksuttiin, mitä vahvistettiin. Mikä nähtiin ja mikä jäi näkymättä. Mitä minulta odotettiin ja millä keinoilla selvisin olosuhteista, joihin satuin syntymään. Mitä olisin kaikkein eniten lapsena tarvinnut ja osaanko vastata näihin tarpeisiin myötätuntoisesti aikuisena itselleni tai saanko niihin tukea nykypäivän ihmissuhteissani, Kallio kuvailee.

Oman kokonaisen ja monimuotoisen itsen ymmärtäminen ja hyväksyminen on avain myös ympärillä olevien ihmisten kohtaamiseen.

 – Jokainen ihminen on moniulotteinen orkesteri, meillä on rooleja arasta jännittäjästä rohkeaan yrittäjään. Ekstrovertistä introverttiin ja positiivisesta pessimistiin. Tämän moninaisuuden ymmärtäminen ja eri puolille tilan antaminen luo edellytyksiä kunnioittaa toisia, Kallio avaa.

– Ihmismielen moninaisuus on rikkaus, jota ei saisi vangita tai asettaa vain yhden paikan edustajaksi. Ihmiselle on tärkeää saada valjastaa omaa voimaa, mutta myös uskaltautua tarvitsevaisuudelle ja avuttomuudelle ja kurottautua niiden äärellä kohti toisia.

Kallio painottaa, että ihminen ei yksin voi vaikuttaa siihen, millaisena hän itselleen ja maailmalle näyttäytyy.

– Mielestäni olisi julmaa sanoa, että elämässä kaikki on itsestä kiinni. Se on ymmärtämättömyyttä siitä, miten monenlaisista olosuhteista olemme lähtöisin.

Historian varjolla ei voi kuitenkaan ratsastaa loputtomiin.

– Läpi elämän voi tehdä itseensä tutustumisen työtä, vaikka lähtökohdat olisivat aiemmin olleet huonot. Historiaa tulee ymmärtää ja hyväksyä, mutta on tärkeää ettei jää historiansa vangiksi ja nosta käsiään pystyyn, että tällainen minä nyt vain olen, psykoterapeutti täsmentää.

Kallion mukaan toivottomia tilanteita on, muttei toivottomia tapauksia.

– Suurin osa meistä kokee vaikeita aikoja ja mielenterveyden heilahteluja, niin myös minä. Mutta ihmismieli on käsittämättömän kykeneväinen toipua.