UKK-instituutin asiantuntijoiden mukaan liian raskas liikunta on usein ylipainoiselle jopa vaarallista. Ja jos ei vaarallista, niin vähintäänkin innostusta lannistavaa. Itsensä hampaat irvessä äärirajoille vetäminen ei ole aloittelevalle liikkujalle terveellistä. Paikat kipeytyvät, loukkaantumisen riski kasvaa ja kokemuksen epämiellyttävä muistijälki saa jäämään sohvan pohjalle seuraavalla kerralla.

Jatkuva aktiivisuus pitää aineenvaihduntaa yllä, ja kun liikkuminen pysyy mielekkäänä, se juurruttaa todennäköisemmin paikkansa pysyvänä arkirutiinina. Tämä on painonhallinnan kannalta avaintekijä, sillä UKK-instituutin mukaan laihdutetut kilot tulevat varmuudella takaisin, jos liikunnan lopettaa ihannepainon saavutettuaan.

Kuva: UKK-instituutti

Pilko aktiivisuus osiin

Terveysliikunnan tutkimukset ovat osoittaneet, että painonhallinnan kannalta ratkaisevaa on päivittäisen liikunnan kokonaiskesto, ei sen yhtäjaksoisuus. Jos läskistä haluaa eroon, päivittäin olisi hyvä olla fyysisesti aktiivinen ainakin tunnin ajan. Päivittäisen liikunnan voi kuitenkin pilkkoa useaan osaan, esimerkiksi työmatkapyöräilyyn, parinkymmenen minuutin iltakävelyyn ja vartin imurointiin.

Raskas liikunta kuluttaa energiaa rauhallista liikkumista enemmän, mutta tehon voi kompensoida kestolla. Tunnin kävely kuluttaa suurin piirtein saman verran kuin puolen tunnin juoksu. Rauhallista liikuntaa ei ole syytä väheksyä, sillä jokainen askel kuluttaa energiaa. Tunnin päivittäinen kävely ehkäisee painon kertymistä, puolitoista tuntia päivässä puolestaan auttaa ylläpitämään jo saavutetun laihdutustuloksen.

Kestävyysharjoittelun rinnalle UKK-instituutin asiantuntijat suosittelevat lihaskuntoharjoittelua ainakin kahdesti viikossa.