Moni suomalainen kärsii epämääräisistä vatsaoireista. Ravitsemusasiantuntija Paula Heinosen mukaan monet tekijät voivat suistaa suoliston toiminnan raiteiltaan, kuten huono ruokavalio tai vain yksi antibioottikuuri. Gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä kertoo Työterveyslaitokselle, että myös stressi voi saada vatsan sekaisin, jarruttaen tai lisäten suolen normaalia toimintaa. Pitkittyneet vatsavaivat kannattaa tutkituttaa, sillä oireet voivat kieliä muun muassa erilaisista suolistosairauksista.

Tyypillisiä merkkejä siitä, ettei vatsa toimi kunnolla:

1. Vatsaa vääntää ja kääntää

Vatsaongelmat ovat epämukava vaiva. Närästys, turvotus, ilmavaivat, ripuli ja ummetus ovat yleisimpiä oireita, jotka kertovat siitä, ettei vatsa ole tyytyväinen.

2. Ihovaivat ja infektiokierre

Suolistoperäiset vaivat voivat ilmentyä muuallakin kuin vain vatsassa, ja voivat aiheuttaa allergioita, ihottumia ja toistuvia tulehduksia. Suolisto on ihmisen suurin immunologinen elin.

3. Mielialan vaihtelut

Aivot ja suolisto tekevät harmonista yhteistyötä. Ne kommunikoivat toistensa kanssa hermojen välityksellä ja vaikuttavat toinen toistensa toimintaan. Suolistossa asuu myös valtava määrä bakteereja, joiden epätasapaino voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta tai masennusta. On esitetty, että valtaosa serotoniinista eli onnellisuushormonista syntyy suolistossa.

Elämäntavat sekä stressin määrä vaikuttavat vatsan toimintaan merkittävästi, ja ruokavalioremontti tuo monelle vatsavaivaiselle helpotusta. Kuitupitoinen ruoka sekä liikunta ovat vatsan parhaimpia ystäviä.