THL:n tutkimusten mukaan vähintään viidesosa suomalaisista kärsii vitamiini- ja hivenaineiden puutoksesta. Vitamiinien ja hivenaineiden puutostila voi näkyä muun muassa vetämättömänä olona, päänsärkynä, aineenvaihdunnan hidastumisena, hormonitoiminnan häiriöinä ja kehon hiljaisena tulehdustilana.

– Ravintoaineiden puutostilan aiheuttamat oireet ovat helposti hoidettavissa, mutta haasteena on se, ettei oireita usein osata yhdistää vitamiinivajeeseen, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja ravitsemuskouluttaja Maili Lepola sanoo.

Ensisijainen keino hoitaa ravintovajetta on lisätä väriä lautaselle, mutta jos muutokset ruokavaliossa eivät auta ja liikuntatottumukset sekä unenlaatu ovat kunnossa, omat vitamiinitasot kannattaa testata. Vitamiinitasot on mahdollista testata laboratoriokokeilla myös ilman lääkärin lähetettä.

Tiesitkö, että…?

 

Viidesosa aikuisista saa ruokavaliostaan liian vähän B-vitamiinia. B-vitamiinilla on keskeinen rooli siinä, miten elimistö saa muutettua glukoosin energiaksi. B-vitamiinin puutostila aiheuttaa  anemiaa, jonka yleisin oire on väsymys. Lisäksi B-vitamiinin puutoksella on vaikutus muistiin ja aivojen toimintaan.

D-vitamiini vaikuttaa luuston kuntoon ja muun muassa raudan imeytymiseen, mutta sen lisäksi sillä on nähty olevan yhteys vireystasoon ja mielialaan.

Ferritiini kuvastaa elimistön rautavarastoja. Alhaiset ferritiiniarvot kertovat hemoglobiiniarvoja aikaisemmin raudanpuutteesta, jonka seurauksena voi olla anemia.