Juoksukenkäkaupoilla tulisikin jalkineen ulkonäön ja hinnan sijaan kiinnittää huomiota oman jalan rakenteeseen, kengän istuvuuteen ja tarvittavaan tukeen sekä tyypilliseen juoksunopeuteen ja -alustaan. Asfaltilla tarvitaan enemmän vaimennusta, maastolenkeillä arvokkaampaa on hyvä pito ja tuntuma alustaan. Nopeilla matkoilla kevyt kenkä toimii yleensä painavaa paremmin.

Toisin kuin usein luullaan, kengän keinotekoisella iskuvaimennuksella on vain pieni vaikutus rasitusvammojen ehkäisyyn. Päinvastoin, liian vaimennettu kenkä saattaa jopa lisätä jalkaterään ja alaraajoihin kohdistuvia iskuja. Samoin liian tuettu kenkä heikentää alaraajojen luontaista iskuvaimennusta ja lisää kehoon kohdistuvaa rasitusta. 

Ylipronaatio, neutraali vai supinaatio?

Juoksukenkä-sanastossa käytetyt termit ylipronaatio, neutraali ja supinaatio viittaavat jalkaterän sisäkaaren muotoon ja korkeuteen. Neutraalissa jalkaterässä jalan sisäkaari ei osu alustaan, ylipronaatiossa jalkaterä sen sijaan on matalakaarinen, jolloin jalan sisäkaari koskettaa alustaa. Supinaatiossa jalkaterän kaari on korkea, jolloin jalan sisä- ja ulkokaari eivät kumpikaan kosketa alustaan. Jalkaterän kaari vaikuttaa siihen, minkälaisia ominaisuuksia kengältä tarvitaan. 

Totalterveys testasi Hokan polkujuoksukenkiä

Näin onnistut juoksukenkien valinnassa:

  • Valitse kenkä jalan rakenteen, juoksualustan sekä tyypillisen juoksuvauhdin perusteella.
  • Luota asiantuntijaan

Virhehankinnan riski on todennäköisesti pienempi, kun ostat kengät urheiluliikkeestä asiaan perehtyneen myyjän opastamana.

  • Mene ostoksille iltapäivällä

Näin vältyt liian pienien kenkien hankinnalta, sillä iltapäivällä jalka on suurimmillaan pituus- ja leveyssuunnassa. Juoksukengässä tulisi olla sentin verran tyhjää tilaa, joten kokomerkintään ei kannata luottaa. 

  • Testaa kenkiä kaupassa

Sido nauhat kunnolla ja askella kengillä useamman minuutin ajan. Varmista, ettei kantapää nouse juostessa. Kokeile useita eri kenkämalleja ja luota jalkatuntumaan. Se kertoo jalkineen sopivuudesta enemmän kuin hinta.