Perusterveenä ja hyväkuntoisena naisena itseään pitänyt Karoliina, 38, heräsi arvioimaan terveydentilaansa uudestaan, kun koronavirus pisti maailman kiinni ja sulki ihmiset koteihinsa.

Karoliinalla todettiin vuonna 2015 astma, mutta siitä huolimatta nainen jatkoi tupakointia.

 

"Asenteeseen tuli äkkikäännös, kun korona iski"

 

– Olin niin tottunut astman oireisiin, etten kokenut niitä haitallisina. Olin tietoinen tupakoinnin terveyshaitoista – kukapa ei – mutta koska vointini oli hyvä ja treenikin kulki, lopettamiseen ei riittänyt motivaatiota.

Viimeisen vuoden aikana Karoliina oli joutunut lisäämään astmalääkitystänsä, mutta rööki paloi silti.

– Avaava astmalääke ei enää auttanut hengenahdistuksiin niin hyvin kuin ennen, ja keuhkoputkentulehdukset vaivasivat allergiakaudella. Pidin itseäni muuten edelleen kuitenkin hyväkuntoisena ja hyvinvoivana, joten jatkoin samaan malliin.

Asenteeseen tuli äkkikäännös, kun korona iski.

– Järkytyin, kun havahduin siihen, että todella kuulun riskiryhmään. Olin aina mieltänyt riskiryhmiksi lähinnä vanhukset, sydänsairaat, diabeetikot ja ylipainoiset. Olin taitavasti aikaisemmin onnistunut ummistamaan silmäni oman terveyteni riskitekijöiltä.

THL:n varoitus koronaviruksen vaarallisuudesta tupakoitsijoille avasi Karoliinan silmät.

– Mahdollisuus sairastua tuli niin lähelle, että kuolemanpelko iski. Nyt olen ollut kaksi viikkoa polttamatta nikotiinivalmisteiden voimalla.

Savuton elämä palkitsi heti.

– Nukun yöni paremmin ja oloni oli freshimpi jo päivän savuttomuuden jälkeen. Se on ihmeellistä, miten hyvin ihminen tottuu huonoon oloon ja siitä tulee uusi normaali. Vasta nyt kun on helpompi hengittää, tajuan millä tolalla asiat ovat aikaisemmin olleet.