Merja Kolehmainen oli 31-vuotias liikunnallinen ja terve nuori nainen, kun hän ilman mitään ennakkovaroitusta sai aivoverenvuodon.

– Olin työelämässä kiinni ja hetki sitten avioitunut. Elämä oli edessä, vauhti päällä ja terveys tuntui itsestäänselvyydeltä. Ennakoivia merkkejä sairastumisesta ei ollut, vaikka ehkä jotain työstressiä olikin. Hetkessä elämä mullistui, nainen muistelee 13 vuoden taakse elämäänsä.

Merjan kokemus osoittaa, että aivoverenkiertohäiriö voi koskettaa ketä tahansa.

– Toisin kuin usein ajatellaan, aivoverenkiertohäiriöt eivät ole vain ikäihmisten riesa. Työikäisten sairastuvuus on nousussa, Merja toteaa.

Onni onnettomuudessa

Merjalla oli matkassaan myös onnea. Kun aivoverenvuoto iskee, hoidon nopeus ratkaisee.

- Olin aivoverenkiertohäiriön aikana sattumalta terveyskeskuksessa ja lähellä keskussairaalaa. Nopea hoito pelasti henkeni.

Aivoverenvuoto oireili rajuna päänsärkynä, oksentamisena sekä vasemman puolen halvaantumisoireina.

– Vasen käteni putosi pelistä heti, myöhemmin myös jalka. Siinä mielessä olin onnekas, että puheeni ei kärsinyt tapahtumasta lainkaan. Muistan myös kaiken kyseisestä hetkestä.

Nopeasta hoidosta huolimatta vammojen laatu oli raju.

– Vasen puoleni halvaantui, ja fyysiset vammani olivat vaikeita. Fiksujen ammattilaisten avulla ja kovalla omalla motivaatiolla olen kuntoutunut vuosien saatossa niin että voin toimia ja asua itsenäisesti, käydä osa-aikaisesti työssä ja ajaa autoa, Merja kertoo.

Kuntouttajien ammattitaito kantoi eteenpäin hankalina aikoina.

– Kuntoutuksessani päivät ja viikot eivät sano mitään, puhutaan vuosista. Kahden vuoden jälkeen tapahtumasta kykenin kävelemään kepin kanssa ja pääsin työkokeiluun. Yhä liikun hitaasti ja elämää on sopeutettava niin että pärjää. Ammattitaitoiset ihmiset ovat pitäneet motivaatiotani yllä silloin, kun usko tulevaan on horjunut, Merja kiittelee.

Tärkeintä on, ettei jää yksin.

– Näkyvä vamma nolostuttaa ja saa helposti vetäytymään. Silloin, kun tekisi mieli piiloutua, on tärkein tukeutua läheisiin tai terveydenhoitoalan ammattilaisiin, Merja rohkaisee vertaisiaan kokemuksen syvällä rintaäänellä.