Ihminen on tutkiva eläin, jonka sisäänkirjoitettu ominaisuus on tarve kasvaa ja kehittyä. Kasvu ja kehitys tapahtuvat kokeilujen, epäonnistumisten, pettymysten ja niistä oppimisen seurauksena.
Liian usein kasvun, ihmisen unelmien ja oman näköisen, onnellisen elämän tiellä on kuitenkin pelko epäonnistua.

– Kuvittelemme, että meidän pitäisi olla hyviä heti. No, osasitko kävellä heti kun synnyit? Et. Kaaduit ja nousit ja kaaduit ja nousit. Sanoivatko vanhempasi sinulle tuolloin, että ehkä tämä kävely ei vain ole sinun juttusi, kokeillaan jotain muuta? No eivät tietenkään, Peppiina herättelee.

Epäonnistumiset ovat avaimia ensin omaan totuuteen ja sitä kautta onneen.

– Kaikki mitä nyt osaat, on seurausta aikaisemmista epäonnistumisista. Päästäkseen elämässä eteenpäin on uskallettava olla huono ja epäonnistua, jotta voi olla uudessa asiassa hyvä. Jokainen epäonnistuminen vie lähemmäs haluttua lopputulosta, Peppiina avaa.

Usein ihmisten kasvun tiellä seisoo harhaluulo vääristä valinnoista ja jumiutuminen niihin.

– Väärätkin kokemukset ovat arvokkaita. Ne ovat aina askelia eteenpäin, kunhan niihin ei jää kiinni. Ne opettavat sulle sen, mikä ei ole sun juttu ja auttavat näin sen löytämisessä, mikä on.

Epäonnistumiset ja harha-askeleet eivät kuitenkaan opeta, jos ihminen ei ota oppia käytäntöön ja tee muutoksia omassa arjessansa.

– Helpoin ja samalla onnettomin tie elämässä on vaipua katkeruuteen ja epätoivoon sen sijaan, että ottaisi opin vastaan. Ajatukset, kuten ”vain mulle käy näin”, ”voi minua” tai ”kukaan ei voi ymmärtää”, ovat isoin este niin monien upeiden ihmisten uskomattoman potentiaalin edessä. Emme voi aina valita mitä meille tapahtuu, mutta voimme valita miten se meihin vaikuttaa. Mitään unelmien arvoista ei saa helpolla, Peppiina kertoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Suurin haaste elämänmuutoksen ja ihmisen onnen tiellä on usein se, että luulemme olevamme jumissa.

– Todellisuudessa teemme itse päivittäin jatkuvasti päätöksiä pitää jumista kiinni, vaikka voisimme päästää irti. Haluamme muutosta, mutta emme ole valmiita muuttamaan arkirutiinejamme. On järjetön ajatus, että jokin muuttuisi ilman että teemme mitään. Haemme pikaratkaisuja, vaikka tarvitsisimme rutiinien ravistelua. Mikään pysyvä ei synny pikaratkaisuilla vaan pienillä, pitkäkestoisilla arjen muutoksilla, valovoimainen nainen jatkaa.

Mutta mitä tehdä, kun muutos pelottaa? Mistä saa rohkeutta epäonnistua?

– Rohkeus on kuin lihas. Se kasvaa ja voimistuu käyttämällä. Rohkeutta on se, että toimii vaikka pelottaa. Joka kerta kun pelon ylittää, rohkeuslihas vahvistuu, Peppiina kannustaa.

Myös motivaatio syntyy tekemällä.

– Jos jää odottelemaan motivaatiota ennen kuin tekee mitään, se ei pääse lainkaan syttymään.

Positiivisen psykologian asiantuntija, hyvinvointivalmentaja, luennoitsija ja unelmaelämän lähettiläs Peppiina Meronen 

Seuraa innostusta ja ruoki mielen puutarhaa

Peppiina tietää, mistä puhuu. Hän on kulkenut matkan lentoemännästä ryhmäliikunnan ohjaajaksi ja personal traineriksi, sieltä ohjaajien esimieheksi ja lopulta työttömyyden kautta hyvinvointialan yrittäjäksi, life coachiksi, DreamTALK -median omistajaksi sekä unelmavalmentajaksi ja luennoi tuhatpäisille yleisöille. Johtotähtenä omalla polullaan Peppiinalla on ollut aina innostus.

– Päämäärää ja täysin oman näköistä elämää ei pysty luomaan suunnittelemalla. On kokeiltava paljon erilaisia asioita, jotta löytää omansa. En ole ikinä nähnyt järkeä siinä, että arvokkaat päivät kulutettaisiin johonkin sellaiseen, mikä ei millään lailla innosta. Mutta innostukseni on vaihtunut usein, enkä todellakaan ole koskaan tiennyt, mikä on juuri täysin se minun näköinen elämä ja unelma valintoja tehdessäni. Olen vain seurannut innostusta ja lopettanut sen, mikä ei innosta.

Innostukseen puute ei ole kuitenkaan syy jäädä laakereille lepäämään.

– Innostus on tärkeä merkki, mutta sitä ei sovi sekoittaa siihen, että huijaat itsesi luovuttamaan, koska innostusta ei ole. On tärkeää löytää oma intohimo ja aito merkityksellinen syy tekemiselle, koska silloin ne auttavat myös läpi niiden hetkien, kun innostus on hukassa. Kun unelma on aito, se ei katoa sinusta. Reitti voi vaihtua, mutta unelma säilyy, Peppiina vakuuttaa.

Ennen unelmien toteuttamista on kuitenkin oltava perusasiat kunnossa.

– Ihmisen mieli on kuin puutarha. Jos et vartioi sitä, siellä alkaa kasvamaan rikkaruohot. Ja jotta saat kasvamaan sitä mitä haluat, tulee sinun kastella, hoitaa ja lannoittaa puutarhaasi oikealla tavalla. Jos et ollenkaan hoida puutarhaasi, ottavat rikkaruohot vallan. Ne kun eivät tarvitse kasvaakseen edes lannoitteita tai vettä, ne kasvavat ihan itsestään. Ihmisellä on luontainen kyky keskittyä negatiivisuuteen ja ongelmiin, sillä aivot ovat ratkaisukeskeinen organismi ja niiden tehtävä on auttaa ihmistä selviytymään. Jos elämän haluaa olevan muutakin kuin selviytymistä, aivot on otettava haltuun, Peppiina painottaa.