Tanskalaiset ovat tuoneet markkinoille nerokkaan ampparilaastarin, joka oireiden lievittämisen sijaan poistaa niiden syyn. Kyypakkauksen veroiseksi keksinnöksikin tituleerattu patentti perustuu kapillaari-ilmiöön, jossa vesitippa yhdessä laastarissa olevan sokerin kanssa imee iholta pistoksen myrkyn pois. Ensin on tärkeää poistaa iholle jäänyt pistiäisen piikki varovasti pyyhkäisemällä, ei puristamalla, pois. Sen jälkeen sokeria sisältämä laastari asetetaan iholle, joka on kastettu syljellä tai vesipisaralla. 

– Vesi- tai sylkitippa on välttämätön, jotta laastari toimii. Kosteus käynnistää kapillaari-ilmiön, joka imee myrkyn pistoskohdasta pois alle tunnissa. Sen jälkeen laastarin voi poistaa, koska se on tehnyt tehtävänsä, ampparilaastareita maahantuovan HPP Europen edustaja Harri Hurmola kuvailee laastarin toimintamekanismia.

Lääkkeettömyyden vuoksi Bee Patch -laastarit sopivat perheen pienimmillekin. Ampiaispelkoa hillitsevä uutuustuote tulee suomalaisiin apteekkeihin ja Prismoihin kesäkuun aikana. Laastari toimii myös mehiläisten ja kimalaisten pistoihin. Maailmalla ampparilaastari on ollut kesän hittituote jo muutaman vuoden, ja samaa povataan myös Suomeen.

Ampparin pistoja on myös mahdollista ehkäistä omalla toiminnalla. Muista ainakin nämä:

  • Vältä hajusteita ja kirkkaita värejä, ne houkuttelevat pistiäisiä.
  • Älä huido, ne saavat hyönteisen kokemaan vaaraa ja puolustautumaan. Ampiaiset eivät pistä, elleivät ne koe oloaan uhatuksi.
  • Hanki ikkunoihin hyönteisverkot
  • Suojaa ruoat kansilla ulkona syödessä ja katso suupalaa ennen kuin haukkaat. 
  • Poista maasta sinne pudonneet kypsät hedelmät nopeasti, ne ovat ampiaisille nannaa.
  • Jos astut ampiaispesään, juokse kauas. Ampiaiset eivät seuraa ihmistä pitkälle.

 

Lue lisää:  Bee Patch -laastarit